Okçuluğun çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerine pek çok faydası vardır.
Çocuklar günlük yaşantılarında sırt kaslarını kullanmazlar. Öne doğru çok fazla iş yaptıklarından duruş ve postür bozuklukları meydana gelir. Okçuluk tüm vücudu özellikle sırt ve kol kaslarını çalıştırarak çocuklardaki duruş bozukluklarının giderilmesine büyük destek olur.
Okçuluk bireysel bir spordur ve kişi kendi öz kontrolü ile başarmanın tadına varır. Ok atarken tüm vücuda hakim olmak ve kontrol etmek gerekir. Antrenman yaptıkça bu özellikler gelişir.
Stresle başa çıkmayı öğrenirler, günlük hayatta yaşanan stres ve kaygıları okçuluğun sağladığı disiplinle çözerler. Motivasyonları güçlenir ve geleceğe bir hedef belirleyerek ilerleyebilirler. Günümüz çocuklarında sıkça görülen dikkat dağınıklığını tedavi etmede de faydalıdır. Ok atarken odaklanmak gerektiği için çocuğun konsantrasyonu artar. Böylece dikkat dağınıklığı yaşayan çocuklarda olumlu gelişmeler görülür.
Her işte olduğu gibi okçulukta da sabır çok önemlidir. Çocuklar ok atarak sabırlı olmayı öğrenir ve zamanla başarıya ulaşır. Bir hedef belirlerler ve bu hedefe çalışarak, isteyerek, sabırla ulaşırlar. Belirledikleri hedef doğrultusunda konsantre olmayı, kendine güvenmeyi ve bu hedef için çalışmayı okçuluk sayesinde öğrenirler.
Okçuluk durağan olarak görünse de aslında tüm vücut kaslarının çalıştığı ve güçlendiği bir spor dalıdır. Kaslar güçlenir, güçlendikçe çocuğun kendine güveni artar ve başarıya ulaşır.
Çocuk belirlenen hedefin dışına bir ok attığında, sonraki atışlarında doğru atış yapmak için uğraşır. Bu süreçte kendisi ile rakiptir ve daha iyi olabilmek için kendisi ile yarışır. Kendisi ile mücadele eden ve kazanan okçu her zaman başarılı olmuş demektir.
Zekiye KESKİN